Viherpiha

Verenpisaran marja

ViherPiha

Kysymys:

Mitä teen verenpisaran siemenkodalle? Noin 5-vuotias verenpisara on tehnyt viininpunaisen, kirsikan kokoisen ”hedelmän”.

Näytä vastaus

Vastaus:

Verenpisaran hedelmä on marja, jonka rakenne on samanlainen kuin esimerkiksi tomaatilla. Marjasta ei ole kasville haittaa. Sen voi antaa kypsyä rauhassa tai sen voi halutessaan leikata pois. Jos marjan antaa kehittyä, niin se kannattaa halkaista kypsänä ja kerätä siemenet talteen. Siemenet pestään puhtaiksi hedelmälihasta ja kylvetään mieluiten heti. Kotioloissa kevät on paras kylvöaika. Idätykseen sopiva kasvualusta on lannoittamaton kasvuturve, johon on sekoitettu vermikuliittia. Vermikuliitti ei ole välttämätöntä, mutta parantaa kasvualustan ilmavuutta. Kostuta kasvualusta, kylvä siemenet pinnalle ja peitä ne lopuksi ohuelti joko turpeella tai vermikuliitilla. Pidä sen jälkeen huoli siitä, ettei kylvös pääse missään vaiheessa rutikuivaksi. Siemenet itävät parhaiten noin 18 asteessa, tavallisesti alle kahdessa viikossa. Itämisen jälkeen taimet kannattaa siirtää viileämpään, ei kuitenkaan alle kuuden asteen. Viileässä taimet eivät turhaan veny pituutta, vaan niiden varsista tulee tanakoita ja lyhytnivelisiä. Visa Lipponen

Julkaistu: 25.2.2009

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.