Meidän Mökki

Vedon tunne vaivaa mökissä

Jouko Lommi

Neuvontainsinööri

Kysymys:

Omistan Itä-Suomessa talviasuttavan hirsihuvilan, joka rakennettiin yhdeksän vuotta sitten. Viimeisen kahden talven aikana olemme huomanneet, että talo ei luultavasti ole laskeutunut nurkista tasaisesti. Nurkkiin on täytynyt ilmestyä rakoja, koska niistä vetää tuulisella ilmalla aivan hurjasti. Tarkoituksemme on käyttää taloa tulevaisuudessa myös useammin talvellakin, joten vedosta on tulossa todella iso ongelma. Lämmityskulutkin nousevat talvella, koska emme halua jättää taloa kylmilleen. Miten asian voi saada kuriin, ilman että talo täytyy vuorata sisä- tai ulkopuolelta kokonaan? Siitähän talon kaunis näkö kärsisi, lisäksi se olisi erittäin kallista. Miten voi nurkat saada niin tiiviiksi, että lämpö ei talvella mene linnuille? Haluaisimme itse korjata asian, jos siihen löytyy maallikoillekin sopiva keino.  

Näytä vastaus

Vastaus:

Hirsitalon painuminen kestää monia vuosia. Kun se sujuu ongelmitta, katto lepää koko ajan tasaisesti hirsirakenteen päällä. Ongelmat alkavat usein siitä, että jokin pystyrakenne kantaa kattoa, Jouko Lommi Pientalorakentamisen kehittämiskeskuksesta neuvoo.

Ensiksi kannattaa varmistaa, ettei pystypilarien laskeutumisvara ole lopussa. Ainakin uusien hirsimökkien pilareissa on mekanismi, jonka avulla säätäminen onnistuu kotikonstein. Jos katon pönkittäjäksi paljastuu palomuuri, on kyse työläämmästä operaatiosta.

Myös ikkunoiden ja ovien karapuut voivat vääntää hirsiä kieroon. Tämän tarkistaminen vaatii, että vuorilaudat irrotetaan. Jos karapuita täytyy lyhentää, ikkuna tai ovi on otettava pois seinästä. Tähän tarvitaan ammattilaisen apua.

Nurkista vetäminen voi johtua myös yksinkertaisesti siitä, että tilkkeet eivät ole pysyneet hirsien välissä. Etenkin pyöröhirsitalon tiivistäminen onnistuu hyvin jälkikäteenkin.

Vetäviin nurkkiin on siis monia mahdollisia syitä. Selvittelyapua kannattaa kysyä ensimmäisenä hirsimökin valmistajalta.

Julkaistu: 14.12.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.