Viherpiha

Varpulinnunruohon hoito

Pentti Alanko

Kysymys:

Miten hoidan varpulinnunruohoa?  

Näytä vastaus

Vastaus:

Varpulinnunruohoa (Polygala chamaebuxus) on meillä harvoin kasvatettu, joten sen menestymisestä oloissamme ei ole paljonkaan tietoa. Maailman puutarhakasveja kattavasti esittelevä Botanica-teos vuodelta 2004 mainitsee sen pärjäävän menestymisvyöhykkeillä, joista pohjoisin ulottuu meillä Lounais-Suomeen. Ehkä sitä voi meillä menestyksellisesti kasvattaa muuallakin, sillä se kasvaa luontaisena vuoristokasvina Karpaateilla ja Alpeilla.

Varpulinnunruoho on ainavihanta, 20-senttiseksi kasvava varpukasvi, jolla on kaksiväriset somat kukat. Itse olen nähnyt sitä vain ulkomailla, joten mitään omakohtaisia kokemuksia sen kasvattamisesta minulla ei ole. Luontaisista kasvupaikoista päätellen se on vaatimuksiltaan vaatimaton, ja jos puutarhan tarjoamat olosuhteet sattuvat olemaan mieleisiä, niin se ei juuri hoitoakaan kaipaa. Ehkä kuitenkin on syytä peittää se kevyesti kuusenhavuilla loppusyksyllä.

Pentti Alanko

Julkaistu: 11.11.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.