Viherpiha

Varpukasvit takaisin

ViherPiha

Kysymys:

Mökkipihallamme tehtiin kaivutöitä ja maa-ainekset sekoittuivat. Miten saamme mustikat ja muut metsäiset varvut kasvamaan takaisin? Mitä istuttaisin luonnonläheiseen pihaan, jos luonnon omat kasvit eivät palaa takaisin entisille kasvupaikoille?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ehdottaisin varpukasvillisuuden palauttamista tontille niin sanottujen siirrännäisten avulla, jos alkuperäinen kasvillisuus ei toivu ennalleen alueen siistimisen ja raivaamisen jälkeen. Tehtävä on haasteellinen, mutta onnistuessaan vaivan arvoinen. Siirrännäisiksi valitaan kohtuullisen lähellä mökkiä sijaitsevaa ja pihan kasvuolosuhteita vastaavissa oloissa kasvavaa varpukasvillisuutta, joka irrotetaan juurineen maasta mahdollisimman laajoina mattoina. Varpumatot levitetään huolellisesti tasatun ja kivistä, risuista ja monivuotisista rikkaruohoista puhdistetutun niukkaravinteisen, hiekkapitoisen kasvualustan päälle. Jatkohoidoksi riittää pelkkä kastelu tarvittaessa. Siirrännäisten ottamiseen luonnosta vaaditaan maanomistajan lupa. Varpusiirrännäisten vaihtoehtona alueen voisi verhota esimerkiksi maa- ja seulanpääkivin sekä luonnonläheisin kasvein. Erityyppiset katajat, vuorimännyt, sianpuolat, vaivaiskoivut, lamoherukat, seppelvarpu, kurjenpolvet, saniaiset ja koristeheinät viihtyvät mökkiympäristössä metsän katveessa. Puutarhakasvien menestyminen luonnon helmassa edellyttää kasvualustan kunnostamista varpukasvillisuuden vaatimuksia multavammaksi ja ravinnepitoisemmaksi.

Julkaistu: 24.7.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.