Viherpiha

Varjolilja hämmästyttää

ViherPiha

Kysymys:

Metsästin valkoista varjoliljaa vuosikausia. Yritin myös kylvää kasvia siemenistä laihoin tuloksin. Äidiltäni sain vaaleanpunaisen varjoliljan taimia. Kun ne kasvoivat kukintakuntoon omassa kukkapenkissäni, oli yksi kasveista valkokukkainen! Oliko tämä sattumaa ja onnellinen luonnonoikku? Piileekö vaaleanpunakukkaisen varjoliljan perimässä valkoisen muunnoksen geenejä? Äidin puutarhassa tai naapurustossa ei kasva valkoista varjoliljaa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kysymyksessä on mitä todennäköisimmin tavalla tai toisella siemenlisäyksen kautta tapahtunut värimuunnos. Kun kypsä siemenkota avautuu, siemenet saattavat kulkeutua tuulen mukana jopa kilometrien päähän. Siementaimissa on molempien vanhempien perintötekijöitä uutena yhdistelmänä, minkä vuoksi kasveja siemenestä lisättäessä on varauduttava yllätyksiin. Tällä kertaa yllätys oli positiivinen! Varjoliljan, Lilium martagon, siemenen itämisestä kukintaan saattaa vierähtää useita vuosia, joten voi olla, että valkoinen yksilö on jopa omien kylvöksiesi tulos.

Julkaistu: 17.11.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.