Viherpiha

Värililjassa hometta

ViherPiha

Kysymys:

Jokin home pilasi värililjojen maanpäällisen osan viime kesänä. Samaa hometta esiintyi jo edelliskesänä, joka oli kuiva ja lämmin. Liljat ovat kasvaneet samalla paikalla jo kuusi vuotta, ja ajattelin nyt siirtää niiden sipulit uuteen paikkaan. Milloin on paras ajankohta kaivaa sipulit ylös ja istuttaa ne uudelleen? Onko mahdollista, että sipulien mukana home siirtyy uuteen paikkaan?

Näytä vastaus

Vastaus:

Liljojanne pilaa ns. liljahome, joka ruskettaa kasvustoa pääsääntöisesti alhaalta ylöspäin. Kiusallinen sienitauti on lisääntynyt värililjojen lisääntymisen myötä. Se oireilee voimakkaasti etenkin sadekesinä, jolloin home saattaa pahimmassa tapauksessa mädättää myös nuput ja pilata koko kasvuston. Liljahome talvehtii saastuneissa kasvinosissa, jotka on huolellisesti kerättävä pois ja laitettava kaatopaikalle meneviin roskiin. Toimenpide vähentää taudin siirtymistä liljojen maanalaisiin osiin, mutta ei välttämättä estä sitä kokonaan. Myös maahan jää aina jonkin verran homeitiöitä taudin seurauksena, joten uusia liljoja ei kannata välittömästi istuttaa samaan paikkaan. Liljat jaetaan yleensä syksyllä. Kasvupaikan vaihto ja kasvuston harventaminen saattaa vähentää homeongelmaa.

Julkaistu: 29.11.1999

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.