Viherpiha

Värililjan lisäys

ViherPiha

Kysymys:

Toivoisin ohjeita värililjojen jakamisesta. Mihin vuodenaikaan se on tehtävä ja miten?

Näytä vastaus

Vastaus:

Homma on parasta tehdä silloin, kun kasvi on parhaassa kasvuvoimassaan eli juuri ennen kukintaa tai heti sen jälkeen. Sipuleita ei tarvitse nostaa ylös, vaan maata kaivetaan sipuliin asti. Sipulista irrotetaan varovasti ulompia suomuja, kerrallaan niistä voi ottaa noin puolet. Samasta liljasta voi ottaa lisää suomuja lisäystä varten jo parin vuoden päästä.

Sipulisuomut pistetään riveihin hiekan ja turpeen seokseen laatikkoon. Pistokkaiden laatikoiden, hiekan ja turpeen on oltava puhtaita. Laatikoita pidetään varjoisessa paikassa lasin tai muovin alla. Sipulisuomut juurtuvat parhaiten kasvihuoneessa tai lavassa. Ne mätänevät helposti, jos niitä kastelee liikaa.

Suomujen tyvelle muodostuu melko pian 1–3 pikkusipulia. Kun niissä on juuria, ne koulitaan laatikoihin ja istutetaan myöhemmin avomaalle. Elleivät ne ole juurtuneet riittävästi ennen kylmän tuloa, ne talvetetaan viileässä paikassa. Juuri ostettujen liljojen sipulisuomut ovat pehmeitä, eikä niistä kannata ottaa pistokkaita. Pistokaslisäykseen ryhdytään vasta, kun sipulit ovat hyvin juurtuneet ja sipulisuomut saaneet täyden nestejännityksen.

Julkaistu: 29.11.1999

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.