Meidän talo

Vanhan talon hirrenvaihto

Vanhan talon hirrenvaihto

 Olen ostanut maaseudulta vanhan, arviolta 1930-luvulla tehdyn hirsitalon perheen kesäkäyttöä varten. Se on hyvässä ryhdissä ja ilmeisen terve, vain eteläisen seinän pari alinta hirttä pitäisi vaihtaa. Miten työ tehdään oikeaoppisesti, ja onnistuuko se ei-ammattilaiselta? Mistä voin hankkia uusia hirsiä?
Teksti Meidän Talo

Asiantuntija vastaa:

Hirsikorjauksen ohjeistus on aina hyvin tapauskohtaista, joten siihen on vaikeaa antaa yleispäteviä ohjeita. Ennen työn aloittamista suosittelen vähintäänkin pyytämään jonkun hirsikorjaamisen asiantuntijan arviota työstä. Korjaus vaatii yleensä joukon työkaluja, joita ei välttämättä kannata hankkia yhden nurkan korjaamiseen, varsinkin jos pinnat jäävät veistettyinä näkyviin.Rungon tukemisen sekä hyvään ja ilmatiiviiseen lopputulokseen pääsemiseksi hirsikorjaus vaatii yleensä myös lattiarakenteiden purkamista osittain tai kokonaan. Oma työpanos on järkevämpää suunnata tähän työhön. Jos purkutyöt on tehty, itse hirsikorjaukseen ei kulu ammattilaiselta kuin muutama työpäivä. Korjausmateriaalin löytäminenkään ei ole ongelmatonta. Puun tulisi olla vähintään ylivuotista, mieluummin vanhempaa. Toki korjaamiseen voi käyttää myös vanhaa kierrätyshirttä.Ohjeita korjaustyön tekemiseen löytyy muun muassa Museoviraston korjauskortistosta kohdasta Hirsitalon rungon korjaus. Tekijöitä löytyy esimerkiksi osoitteesta www.restaurointi.net sekä Metsänkylän Navetan Osaaja-rekisteristä, www.metsankylannavetta.fiRestaurointikillan jäsen, rakennuskonservaattori

Simo Jauhijärvi

Restaurointi-S Oy

Julkaistu: 15.2.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.