Viherpiha

Vanhan koristeomenapuun leikkaus

Lotta Lindholm

Kysymys:

Puumme on 30 vuodessa kasvanut liki 8 metriä korkeaksi ja lähes yhtä leveäksi. Se on tuuhea ja kaunis, mutta varjostaa ja vie kohtuuttoman suuren osan takapihastamme.

Näytä vastaus

Vastaus:

Pääperiaatteena puun leikkauksessa on säästää oksan ja rungon välissä oleva oksakaulus, joka kasvattaa haavan umpeen. Haavat on hyvä pitää mahdollisimman pieninä, niin ne umpeutuvat nopeasti. On parempi poistaa monta sormenpaksuista oksaa kuin yksi ranteenpaksuinen.

Voit leikata puun keväällä ennen kasvuunlähtöä, jolloin latvan muoto näkyy hyvin. Puun voi myös leikata keskellä kesää heinäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin.

Tarkista ensin, onko latvassa paljon kuolleita oksia. Niitä voi poistaa mihin aikaan vuodesta tahansa. Kuollut oksa poistetaan ensimmäisen elävän oksanhaaran kohdalta tai rungosta. Jos osa alaoksista roikkuu kovin alas ja haittaa nurmikonleikkuuta, niitä voi lyhentää haaran kohdalta. Jos oksa on ohut, sen voi poistaa rungosta saakka. Monesti jo oksankärjen typistys riittää, jotta koko oksa kevenee ja nousee ylöspäin.

Tarkista myös, onko puussa hankaavia oksia. Poista kahdesta hankaavasta mieluiten pienempi. Joskus ei tarvitse leikata koko hankaavaa oksaa, varsinkin jos se on kovin iso. Katso, onko latvassa koko latvan läpi tai sen sisään kasvavia oksia. Näitä voit lyhentää haaran kohdalta.

Lopuksi voit pienentää latvaa poistamalla uloimpia oksia tasaisesti kaikkialta. Leikkaa niin, että leikkaushaavat ovat haarojen kohdalla. Näin oksiin ei jää paljaita tappeja.

Puusta voi poistaa kerralla noin 20 prosenttia eläviä oksia, kunhan poistettavat oksat ovat aina mahdollisimman ohuita.  

Julkaistu: 18.11.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.