Viherpiha

Vanhan kasviryhmän hoito

ViherPiha

Kysymys:

Pihamme on 50 vuotta vanhan omakotitalon piha. Löysin ruusupensaan alkuja vanhalta kummulta, jossa on ilmeisesti ollut ruusua ja jotain muuta kasvia. Ruusun lehdet muistuttavat kovasti vanhaa juhannusruusua. Kuinka saisin ruusun kasvamaan? Kummulla kasvaa kieloa, apilaa, lupiinia yms. villiintynyttä. Nypin ruusun ympäriltä 20 sentin alalta kaikki ylimääräiset pois. Taimet ovat 10–15 senttiä korkeita ja alalla töröttää vanha, ilmeisesti ruusun varsi, kovin lyhyeksi leikattuna tosin. Lupiini kasvaa pihassani liiankin innokkaasti. Mitä pitäisi tehdä, jos haluan päästä siitä eroon? Maasta pukkaa myös litteitä lehtiä niin kuin iiriksellä tai kurjenmiekalla. Maanpinnalla näkyy myös vahvaa juurakkoa kyseisen kasvin kohdalla. Nyt kielot ovat valloittaneet tämän tuntemattoman kasvin kasvualan. Nypinkö kielot pois vai annanko olla? Haittaavatko ne kurjenmiekan kasvua? Maaperä on hiekkamaata, jonka päällä on vahva multakerros. Kasvimaan laitoin samaan paikkaan, missä naapurit kertoivat edellisten asukkaiden kasvimaan olleen useita vuosia sitten. Mitä peruslannoitetta kasvimaalle tarvitsisi laittaa, jos mitään?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ruusuntaimien ympärys kannattaa kitkeä huolellisesti, niin kuin olette jo tehneetkin. Juuristoalue voidaan lisäksi kattaa kompostimullalla tai vastaavalla ja pitää puhtaana rikkakasveista koko kasvukauden ajan. Ylimääräinen kasvusto on hyvä poistaa myös kurjenmiekkojen tyveltä. Ravinnetäydennykseksi molemmille kasveille voidaan antaa moniravinteista kesälannoitetta kastelun yhteydessä. Veteen liukenevia lannoitteita löytyy useimpien valmistajien tuotevalikoimista. Lupiinin hävittäminen on huomattavasti työläämpää kuin sen istuttaminen. Villiintymistä hillitsee mm. kukkavanojen katkaisu kukinnan jälkeen, jolloin kasvi ei pääse siementämään. Mekaanisesti torjuttaessa taimet kaivetaan juurineen irti maasta. Useimmiten joudutaan myös turvautumaan kasvinsuojeluaineisiin, sillä ahkerasta myllertämisestä huolimatta taimia pakkaa nousemaan sieltä täältä yhä uudelleen. Rikkakasvihävite, kuten Roundup, Rambo tai Ecoval, laimennetaan veteen myyntipakkauksen ohjeiden mukaisesti ja levitetään sumupullolla tai paineruiskulla 15–20 senttiä korkeiden lupiinien lehvästöön alkukesällä. Ainetta ei saa roiskua säilytettävien kasvien päälle. Vanha kasvimaa kaivannee pienen täydennyslannoituksen ja kalkituksen. Lannoitteeksi käyvät sekä luomu- että keinotekoiset moniravinteiset lannoitteet, samoin kuin hyvin palanut karjan- tai hevosenlanta. Peruskalkitukseen voidaan käyttää esimerkiksi jauhemaista dolomiittikalkkia. Mahdollisten rikkaruohojen perkaus lienee paikallaan samassa yhteydessä.

Julkaistu: 7.6.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.