Meidän Mökki

Vanhan hirsiseinän käsittely ulkoa

Meidän Mökki

Kysymys:

Pyöröhirsitalomme on parikymmentä vuotta sitten käsitelty ilmeisesti Valtilla. Haluaisin maalata ulkoseinät, miten toimin?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kysymyksestä ei ilmene, millä Valtti-tuotteella hirret on käsitelty. Kyseessä voivat olla puuhun imeytetty Valtti Color tai Valtti Color Extra, jota käytettiin hirsien käsittelyyn paljon 1980-luvulla. Jälkimmäinen muodostaa kiiltävän, lakkamaisen pinnan, Valtti Color imeytyy kokonaan puuhun.

Ennen huoltokäsittelyä pinnat pestään puhtaiksi. Jos seinissä näkyy tummaa homepilkkua, Homeenpoisto-pesuaineliuos tappaa homekasvuston. Mahdollinen hilseilevä ja irtoava vanha puunsuoja kaavitaan pois.

Suojaukseen on kaksi vaihtoehtoa. Pinnat voidaan käsitellä uudelleen läpikuultavalla tuotteella. Tällöin hirressä mahdollisesti oleva kiiltävä lakka on hiottava rikki, jotta uusi suoja pääsee imeytymään puuhun. Esikäsittelyn jälkeen pinnat sivellään sävytetyllä Valtti Colorilla tai vesiohenteisella Valtti Akvacolorilla 1–2 kertaa. On makuasia, käytetäänkö vesi- vai liuotinohenteista tuotetta. Lopputulos on sama molemmilla.

Toinen vaihtoehto on käsitellä pinnat peittävällä puunsuojalla, joka antaa maalin kaltaisen ulkonäön. Tällöin hirsien mahdollinen kiiltävä lakka karhennetaan kevyesti hiomalla mattapintaiseksi. Hionnan jälkeen seinät sivellään kahteen kertaan Vinhalla. Hanna Salonen, Tekninen neuvoja, Tikkurila

 

Julkaistu: 23.5.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.