Viherpiha

Vanha tammi

Vanha tammi

Teija Heinonen

Kysymys:

Mistä tietää, että 80-vuotias tammi voi hyvin tai onko se kärsinyt rakentamisesta ja on vaarassa kaatua tai lahota? Miten osaamme seurata puun kuntoa? Tontillamme kasvaa 70-100 vuotta vanha tammi. Sen vieressä on kulkenut pihatie jo 50 vuotta. Nyt olemme rakentaneet tammen läheisyyteen. Maata on myllätty 15 metrin päässä, ja sen vierestä on ajettu isoilla autoilla muutaman kerran. Vanhan maan päälle on tuotu jonkun verran sepeliä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Tammen kuntoa on mahdollista arvioida tarkastelemalla näkyviä vaurioita, kuten halkeamia rungossa, kääpiä tai puun tuholaisia.

Koska kysymyksessä on kuitenkin arvokas puuvanhus, suosittelisin ottamaan yhteyttä puunhoidon ammattilaiseen eli arboristiin luotettavan tiedon saamiseksi. Silmämääräisen arvion ohella hän voi tarvittaessa suorittaa lisätutkimuksia mm. mikroporalaitteen avulla puun kunnon selvittämiseksi. Arboristien yhteystietoja löytyy netistä hakusanoilla arboristi ja puiden hoitaja.

Teija Heinonen

Julkaistu: 22.4.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.