Viherpiha

Valvatti pois kasvimaalta

ViherPiha

Kysymys:

Miten valvatin saa hävitettyä kasvimaalta? Kitkeminen tuntuu toivottomalta, sillä jokaisesta maahan jääneestä juurenpätkästä tuntuu kasvavan uusi kasvi. Auttaako kasvimaan peittäminen kesäksi tai viherkesannointi?

Näytä vastaus

Vastaus:

Valvatti leviää siementen ja 10-20 sentin syvyydessä kasvavien juurihaarojen avulla.

Tehokkain mutta työläin keino torjua valvattia on poimia juurenpalaset pois maata muokattaessa. Kasvin maanalaiset ravintovarastot ehtyvät, jos maasta versovat lehdet harataan toistuvasti nurin heti niiden ilmestyttyä.

Valvatti leviää tehokkaasti myös siemenistä. Jos kasvi kitketään hyvissä ajoin ennen kukinnan alkua, se ei pääse siementämään.

Olkikate tukahduttaa valvatin kasvua ja estää siementen itämistä. Katteen alla maa säilyy kosteana, jolloin syväjuurisen kasvin kitkeminen on helpompaa. Sanomalehtikate tukahduttaaa valvatin käytävillä ja siellä, missä sen käyttö on mahdollista.

Kasvimaan peittäminen kesäksi tai viherkesannointi auttavat valvatin torjunnassa. Peltovalvatti viihtyy etenkin kuivahkoilla savipitoisilla mailla. Siksi humuslisäys, viherkesannointi ja kaikki mahdollinen maanparannus helpottavat sen torjumista.

Anne Joutsenlahti-Lankinen

Julkaistu: 25.4.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.