Meidän Talo

Valurautahellan hoito

Valurautahellan hoito

Meidän Talo

Kysymys:

Kuinka puhdistan puuhellani valurautaisen kannen? Liesimusta on tuttu aine, mutta olen lukenut jostain, että "voiteena" käytettäisiin parafiiniöljyä tai vaseliina. Mistä näitä aineita voi ostaa ja minkä nimisiä ne ovat. Tampereella rautakauppa ei osannut minua neuvoa. Ruokaöljyn käyttö on paloturvallisuussyistä kielletty. Keittotasoni ei ole ruosteessa, mutta haluaisin sen puhdistaa ruokatahroista.

Näytä vastaus

Vastaus:

Puhdista levyt esim. hankaamalla niitä ruokasuolalla, teräsvillalla tai karhunkielellä, huuhtele ja kuivaa. Lämmitä levyjä hieman. Levitä ohut kerros parafiiniöljyä tai puhdasta vaseliinia. Niitä saa apteekeista ja maatalous/rautakaupoista. Älä käytä ruokaöljyä palovaaran vuoksi. Polta rasva kiinni kuumentamalla levyjä (täydellä teholla) muutama minuutti. Pyyhi ylimääräinen rasva pois.

Rautakaupasta saa kauniin kiillon antavaa liesimustaa. Levitä sitä käyttöohjeen mukaan kylmälle levylle ja lämmitä. Varo, ettet suttaa kalusteita tai itseäsi.

Teija Jerkku Kehittämispäällikkö Marttaliitto ry

Julkaistu: 12.5.2009

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.