Meidän Talo

Valoa saunaan

Valoa saunaan

Meidän Talo

Kysymys:

Asumme paritalossa, ja saunaosastomme sijaitsee naapuriasunnon vastaisella seinällä. Olemme kyllästyneet kylpemään ikkunattomassa saunassa ja ryhtyneet miettimään, voisiko löylyhuoneen paikkaa vaihtaa niin, että sinne saataisiin luonnonvaloa.

Olemme pyöritelleet vaihtoehtoja saunan ja kodinhoitohuoneen taikka saunan ja pukuhuoneen paikkojen siirtämisestä keskenään. Pukuhuoneessa oleva ikkuna avautuu suojaiselle takapihallemme. Kumpi ajatuksistamme on järkevämmin toteutettavissa vai onko kumpikaan?

Näytä vastaus

Vastaus:

Helpoin ja halvin tapa saada luonnonvaloa löylyhuoneeseen on yläikkunan asentaminen löylyhuoneeseen pukuhuoneen vastaiselle seinälle; valo tulisi pukuhuoneen kautta. Jos remontti kuitenkin muistakin syistä on edessä, voi toki miettiä toisiakin mahdollisuuksia.

Pesu- ja kodinhoitotiloihin pääsee nykyään sekä olohuoneesta että keittiöstä. Keittiöstä tullaan tilaan, jossa on suihku, wc, pukuvälikkö ja kodinhoitohuone melkoisen kompaktisti sijoitettuna. Pihan puolella on pukuhuone, josta on yhteys katetulle ulko-oleskelualueelle.

Vaikka tila onkin sokkeloinen, on järjestelyssä hyvätkin puolensa – ehkä merkittävimpänä se, että kulkuyhteys ulos on kodinhoitohuoneesta, pesutiloista ja olohuoneesta. Pukuhuone on sen kokoinen, että siihen voi sijoittaa myös vuodesohvan, jolloin syntyy yön yli viipyville vieraille nukkumapaikka – ja sen voi kalustaa siten, että se tuntuu asuintilojen jatkeelta eikä pukeutumistilalta.

Jos löylyhuoneen laittaisi pihan puolelle, jouduttaisiin pihalle kulkemaan löylyhuoneen kautta tai sulkemaan ovi ja tekemään uusi ovi olohuoneesta ulos. Pihaoven sulkeminen ei kuitenkaan tunnu luontevalta.

Ehdotuksessani päädyin kompromissiratkaisuun. Löylyhuone siirretään nykyisen kodinhoitohuoneen puolelle, jolloin se saa suoraan luonnonvaloa, ja lauteetkin voi sijoittaa mukavammin. Keittiön eteen tehdään pieni pukeutumistila ja sen yhteyteen wc-tila. Pukeutumistilan ja löylyhuoneen väliin jää tilaa hieman nykyistä isommalle pesuhuoneelle. Kodinhoitohuone siirtyy nykyisen pesuhuoneen paikalle.

Kodinhoitohuoneen pihayhteys paranee selvästi, mutta tässä ratkaisussa ei enää voi ajatella, että ainoa käynti asuintiloista pihalle olisi kodinhoitohuoneen kautta. Sen vuoksi olen esittänyt, että olohuoneesta avattaisiin ovi pihalle ja terassia laajennettaisiin. Tässähän lisääntyisi myös olohuoneen valoisuus.

Remontti olisi aika kallis, enkä ole varma, paranisiko tilanne kuitenkaan niin paljon kuin toivotte. Toisaalta käytössäni oli ainoastaan asunnon pohjapiirustus, joten en tiedä nykyisen kodinhoitohuoneen ikkunan kokoa enkä talon julkisivumateriaalia. Tieto on olennainen, koska puuverhousta on helpompi korjata kuin tiiliverhousta. En tiedä sitäkään, olisiko näkymä sisääntulopuolelle sopivan rauhoittava löylyhuoneen näkymäksi, vai onko ulkopuolella vilkasliikenteinen tie.

Myös naapurilla on sanansa sanottavana tällaisessa hankkeessa, sillä esitetyt muutokset kohdistuvat osittain myös talon ulkokuoreen ja edellyttävät rakennuslupaa. Talohan on teille yhteinen, ja lupaakin haetaan yhteisellä hyväksynnällä. Paritalon muutostöissä on aina säilytettävä kokonaisuus ulkonäöllisesti mahdollisimman tasapainoisena ja huolehdittava siitä, ettei muutostöistä aiheudu naapureille haittaa. Asunnon sisäisissä muutoksissa on suuriakin vapauksia, mutta periaatteessa paritalo toimii kuin pieni taloyhtiö, ja sen yhteisille korjauksille ja muutoksille kannattaa tehdä pitkän tähtäimen suunnitelma.

Julkaistu: 11.5.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.