Viherpiha

Valkosipulin viljely

ViherPiha

Kysymys:

Viime kesän valkosipulikasvusto tuotti vain varsia ja juuristoa. Sipuli jäi kuivahkoksi ja onttomaiseksi. Mikä meni vikaan?

Näytä vastaus

Vastaus:

Yhtä yksiselitteistä syytä viljelyn epäonnistumiseen on vaikea sanoa. Valkosipulin sadon muodostumiseen vaikuttavat monet tekijät, kuten istukkaina käytettyjen kynsien laatu ja koko, kasvukaudella vallitsevat sääolosuhteet ja kasvitaudit. Esimerkiksi pienet kynnet tuottavat lähes poikkeuksetta heikon sadon, kun taas suurista, laadukkaista istukkaista varttuu muhkeita sipuleita. Myös eri kantojen kasvutavat ja tyylit vaihtelevat.

Valkosipuli vaatii paljon lämpöä, aurinkoa ja pitkän kasvuajan. Kylmät ja koleat säät haittaavat lajin kasvua ja kehitystä. Lisäksi on huolehdittava rikkaruohojen kitkemisestä ja säännöllisestä kastelusta, sillä jo pelkästään maan tilapäinen kuivahtaminen saattaa häiritä sipulin muodostumista.

Suosittu maustesipuli pitää kuohkeasta ja ravinteikkaasta maasta, jonka pH on 6,5–7,0. Ravinnetasapainoa pidetään yllä säännöllisen hoitolannoituksen ja vuosittaisen kalkituksen avulla. Kasvupaikkaa on myös hyvä vaihtaa vähintään joka toinen vuosi.

Teija Heinonen

Julkaistu: 8.4.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.