Viherpiha

Valamonruusu yllätti

Valamonruusu yllätti

ViherPiha

Kysymys:

Kasvatin valamonruusun siemenistä taimia, joista yhdellä on kerrannaiset kukat. Tällä pensaalla lehdet ovat 9-osaisia, kuten pihapiirissä kasvavissa keijun- ja hansaruusuissa. Valamonruusulla ne ovat 7-osaiset. Pensas ei kärsinyt viime talvesta, vaikka ulkomaista alkuperää olevat emotaimet kuivettuivat pahasti. Tällaisen risteymän syntyminen on minulle pieni ihme. Onko erilainen lopputulos siemenkasvatetuista taimista aivan tavallista?

Näytä vastaus

Vastaus:

Jos kylvää sellaisia ruusuja, jotka ovat jo alkuaan lajikkeita, kuten valamonsuusu, jälkeläisten joukossa saattaa olla uusia komeita yksilöitä. Suuri osa nykyäänkin viljellyistä ruusuista on tällaisia tahattomasti syntyneitä löytölapsia. Uusia ruusulajikkeita syntyy mutaation kautta tai risteytymisen myötä, joka on joko tahatonta tai ihmisen tekemää. Luonnonlajien eli jalostamattomien villiruusujen jälkeläiset ovat melkein vanhempiensa näköisiä. Jos lähistöllä on muita ruusuja, niistäkin saattaa tulla risteymiä.

Ruusujen sukupuolielämä on varsin mutkikasta. Tuloksesta ei aina voi päätellä, mikä ruusu on ollut isänä. Jos taimenne varressa on karvoja, vaikka vain suurennuslasilla näkyvää lyhyttä nukkaa, kyseessä on risteytys hansaruusun kanssa. Sen kukka on kylläkin niin tiheä, ettei siinä yleensä ole heteitä näkyvissä. Sen sijaan nukkeruusun ’Dart’s Defender’ kukat eivät ole niin kerrannaisia, etteikö heteitäkin ole näkyvissä. Siitepöly on voinut tulla siitä. Jos on aivan varmaa, että ruusunne on valamonruusun siementaimi, olette saanut aivan uuden kestävän ruusun. Se on täysosuma: kerrannainen, tummanpunainen ja talvenkestävä. Se pitäisi saada koeviljelyyn esimerkiksi Helsingin yliopiston ruusunjalostajille, jotta sen arvo selvitetään. Olen näyttänyt ruusuanne asiantuntijoille, Peter Joylle ja Pirkko Kahilalle. Hekin pitivät sitä upeana. Teillä on tietenkin kaikki oikeudet ruusuunne, jos se huomataan taloudellisesti arvokkaaksi ja viljelyn arvoiseksi.

Julkaistu: 29.11.1999

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.