Meidän talo

Vaikuttaako talon väri lämpenemiseen?

Mainos

 Olemme aikeissa uusia puuverhoillun talomme ulkoseinien ja katon maalauksen. Millainen merkitys maalin värillä ja sävyllä on talon rakenteiden lämpenemiseen auringon vaikutuksesta? Jos päädymme tummaan väriin, lämmittääkö aurinko taloa tehokkaammin kuin jos ulkoväri olisi vaalea?

Ajattelimme, että vaalean värin valinta on kuitenkin järkevää ajatellen sisälämpötilan pysymistä siedettävänä myös kesäisin. Onko todennäköistä, että tumman ulkovärin valinta aiheuttaisi kesäaikana viilentämistarvetta?

Entä katon ja seinien keskinäinen väritys; yleensähän katto on ulkoseiniä tummempi. Onko tämä lämpötaloudellisesti paras ratkaisu?
 

Teksti Meidän Talo

Asiantuntija vastaa:

Esittämänne kysymys on mielenkiintoinen ja asiaa onkin tutkittu viime vuosina maailmanlaajuisesti. Värin vaikutus pinnan lämpötilaan on toki ollut yleisesti tiedossa, mutta sen vaikutuksesta rakennuksen energiatalouteen on kiinnostuttu laajemmin vasta hiljattain. Rakennuksen sijainnilla on asiassa keskeinen rooli; pitkät ja kuumat lämpöjaksot voivat vaikuttaa oleellisesti rakennuksen sisäilman lämpötilaan rakenteiden lämpenemisen takia. Lisäksi rakennuskulttuurilliset erot, kuten rakenne-eristeiden käyttö, vaikuttavat lämmön johtumiseen. Voimistuneen energiataloudellisen ajattelun ansiosta maailmalla on kehitetty valoa heijastavia maaleja ja pinnoitteita. Tietyissä olosuhteissa näiden on todettu vähentävän rakennusten viilentämistarvetta, jolloin energiaa säästyy. Pohjoisissa olosuhteissa tällaisilla tuotteilla ei saavuteta mainittavaa hyötyä, joten ne eivät ole yleistyneet näillä markkina-alueilla. Suomen ilmastossa pitkät lämpöjaksot ovat harvinaisia. Sen sijaan kylmät jaksot ovat huomattavasti tyypillisempiä, joten rakennusten katto- ja seinärakenteet on varsinkin uusissa kiinteistöissä tehokkaasti lämpöeristetty. Tämän takia rakennuksen ulkopintojen lämpötilamuutokset eivät johdu kovin nopeasti sisäilmaan ja rakennusten jäähdyttämistarve on vähäisempää. Suomessa ulkoseinäverhouksen värin valinnalla ei siis ole sisäilman lämpötilaan juurikaan vaikutusta, ja peltikattopinnoillakin vaikutus on vähäinen. Sen sijaan eristämättömien rakennusten, kuten teollisuushallien ja varastojen tilanne on toinen. Hanna Salonen, tuotepäällikkö Kaarle Luukkainen, tuotepäällikkö Tikkurila Oyj

Julkaistu: 7.6.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.

Katso myös nämä