Meidän Mökki

Vähentääkö lasitus rakennusoikeutta?

Mainos

Aloitamme mökin rakentamisen ensi suvena, joten kuluva kesä menee sitä suunnitellessa. Koska haaveittemme mökki on pieni, emme tarvitse paljoakaan rakennusoikeutta. Täsmentymättömiin unelmiimme kuuluu kuitenkin suuria terasseja, grillikatoksia, verantoja? Mitäs jos innostumme lasittamaan ne? Vähentääkö se rakennusoikeuttamme?

 

Teksti Meidän Mökki

Asiantuntija vastaa:

Rakennusoikeudella tarkoitetaan sitä kerrosalaan laskettavien tilojen määrää, jonka kullekin tontille tai tilalle saa rakentaa. Sen lisäksi voi esimerkiksi rantakaavassa olla muitakin rakentamisen määrää tai yksittäisen rakennuksen suuruutta koskevia määräyksiä.

Rakennusarkkitehti Pirjo Väänänen opastaa, että yleensä parvekelasityyppisesti lasitettu tila ei tule kerrosalaksi, kuten ei parvekettakaan lasituksen jälkeen aleta pitää kerrosalaan kuuluvana tilana. Raja on kuitenkin hiuksenhieno: tässä tarkoitetaan todellakin yksinkertaisia, sivuun liukuvia tai kääntyviä lasituksia, ei kiinteitä tai esimerkiksi umpiolasilla varustettuja ikkunoita.

Joissakin kunnissa voi olla erityisiä säännöksiä asiasta, ja esimerkiksi rantakaavassa voi olla rajoitus katetun terassitilan määrästä. Lisäksi rakennustarkastajan kanssa pitää yhdessä katsoa, että lasitus sopii kohteeseen ja ympäristöön.

Vaikka lasitus ei rakennusoikeutta söisikään, sen asentamismahdollisuus pitää varmistaa kunnan viranomaiselta – siis rakennustarkastukselta – ennen puuhaan ryhtymistä.

Julkaistu: 13.12.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.

Katso myös nämä