Viherpiha

Vadelmat eivät ehdi kypsyä

ViherPiha

Kysymys:

Yli kymmenen vuotta sitten ostetut vadelman taimet käyttäytyvät oudosti. Olen hoitanut niitä ohjeen mukaan, leikannut vanhat varret alas syksyllä tai keväällä. Uudet varret kukkivat samana kesänä elo–syyskuussa. Marjat yrittävät kypsyä lokakuun pakkasessa, muttei niistä saa satoa. Pitääkö kasvustot hävittää? Se olisi harmi, koska perustimme uudet, tuetut rivit.

Näytä vastaus

Vastaus:

syysvadelmia

Syysvadelmille on ominaista, että kukat ja marjat muodostuvat tavallisista vadelmista poiketen saman vuoden versoihin. Ulkomailla niistä ollaan hyvin kiinnostuneita, sillä ne ovat matalakasvuisia eivätkä tarvitse tukemista. Hoito on muutenkin helpompaa, sillä kaikki versot voidaan leikata kerralla pois syksyllä tai keväällä.

Tavallisista vadelmista joudutaan leikkaamaan kuivat, satoa antaneet versot ja jättämään ne, joista halutaan satoa seuraavana kesänä.

Syysvadelmat pysyvät terveinä, sillä tavallisten vadelmien versoja vaivaavat taudit eivät pysty niihin. Ne eivät myöskään saa vattumatoja riesakseen. Valitettavasti usein käy niin, etteivät niiden marjat ehdi kypsyä. Nykyisin on myynnissä lajikkeita, jotka suotuisina kesinä kypsyttävät marjansa jo elo–syyskuussa.

Meeri Saario on kirjoittanut laajemmin syysvadelmien kasvatuksesta teokseen Pihan ja puutarhan marjat sekä Tammen Suuren Puutarhakirjan neljänteen osaan.

Julkaistu: 15.6.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.