Viherpiha

Vadelmapensas kellastuu

Vadelmapensas kellastuu

ViherPiha

Kysymys:

Vadelmapensaitteni versot kasvavat normaalisti, kunnes marjat alkavat kypsyä. Tällöin lehdet alkavat kellastua, ja koko oksa kuolee. Onko kyseessä jokin tauti? Miten sitä voisi välttää?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kysymyksestä ei ilmene, kohdistuuko vioitus kaikkiin versoihin vai pelkästään marjoviin toisvuotisiin oksiin. Vadelmaa vaivaavat esimerkiksi erityyppiset virus- ja sienitaudit, joista yleisin on versotauti. Lehtien äkillinen kellastuminen ja satoa tuottavien versojen ennenaikainen kuoleminen voi myös johtua vähäsateisen kesän aikaansaamasta kuivuudesta tai ravinteiden puutoksesta.

Poistamalla keväisin satoa tuottaneet kuivat oksat ja pitämällä kasvusto riittävän harvana ja ilmavana ehkäistään niin kasvitautien kuin tuholaistekin leviämistä. Mieto lannoitus keväällä esimerkiksi Kekkilän vähätyppisellä Marjaravinteella ja syyslannoitus elokuussa fosfori-kaliumpitoisella syyslannoitteella parantaa vadelman hyvinvointia.

Teija Heinonen

Julkaistu: 21.7.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.