Viherpiha

Vaalentunut kaktus

Vaalentunut kaktus

Visa Lipponen

Kysymys:

Mikä kaktustani vaivaa?

Se on elänyt useita vuosia hyvin jopa kaikkein pimeimmän ajan, enkä ole koskaan lannoittanut sitä. Nyt kaktus on muuttunut sisältä hyytelöksi, piikit eivät enää pistä ja väri on muuttunut vaaleammaksi.

 

Näytä vastaus

Vastaus:

Valitettavasti minun täytyy todeta, että kaktuksenne on kuollut ja mädäntynyt sisältä, ja syynä on liikakastelu. Kaktusten mätäneminen alkaa joko tyveltä tai juuristosta. Juuristosta alkanutta mätänemistä ei yleensä huomaa ennen kuin koskettaa kaktusta ja toteaa sen olevan pehmeä sisältä, tai se alkaa yhtäkkiä kurtistua ja painua kasaan. Siinä vaiheessa kasvin pelastamiseksi ei yleensä voi enää tehdä mitään. Jos kasvissa on vielä kiinteä latva tai kiinteitä sivuversoja, ei mätäneminen ole vielä edennyt niihin. Niistä voidaan kasvattaa uusi kasvi joko erottamalla sivuversot omiin ruukkuihinsa tai leikkaamalla terve osa mädäntyneestä osasta irti ja antamalla leikkuuhaavan kuivahtaa kunnolla. Sen jälkeen terve osa juurrutetaan istuttamalla se suoraan kaktusmultaan. Visa Lipponen

Julkaistu: 12.9.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.