Viherpiha

Vaahteran syysleikkaus

Vaahteran syysleikkaus

Teija Heinonen

Kysymys:

Pihallamme kasvaa neljä 30-vuotiasta mongolianvaahteraa 2,5 metrin välein. Ajoittaisesta harventamisesta huolimatta ne ovat kasvaneet niin suuriksi, että ne peittävät jo liiaksi lähistöllä kasvavaa yli kolmimetristä katajaa ja yli kaksimetristä tuijaa. Leikkasin kokeilumielessä 6-7 vuotta sitten yhden vaahteran oksat lokakuussa lehtien putoamisen jälkeen niin, että jäljelle jäi vain metrin korkuinen runko. Samalla tavalla olen pitänyt kurissa hopeapajuja. Mongolianvaahteran radikaali syysleikkaus onnistui, ja jo toisena kesänä leikkauksen jälkeen pensas oli erittäin tuuhea. Nyt aion tehdä saman tempun ruskan jälkeen kaikille neljälle vaahteralle. Mitä haittaa tai riskiä lokakuun jälkipuoliskolla tehtävällä radikaalilla oksien poistolla voi olla?

Näytä vastaus

Vastaus:

Radikaalissa tapituksessa on aina riskinsä, sillä toimenpide avaa lahottajasienille useita kulkuaukkoja rungon sisälle. Myöhäissyksyn leikkauksissa piilee lisäksi umpeutumattomille leikkaushaavoille aikaisen talven uhka pakkasineen.

Vaahteran sukuisten kasvien leikkaaminen suositellaan tehtäväksi syyskesällä keväisen mahlavuodon johdosta. Leikkauksilla tarkoitetaan yleisimpiä hoitoleikkauksia, kuten oksiston harvennusta.

Pensasmaisen mongolianvaahteran runkojen katkaisu metrin korkeudelta kuulostaa hurjalta. Teillä on kuitenkin hyviä kokemuksia syysleikkauksesta, joten oman harkinnan mukaan riskit tiedostaen onnea toimenpiteeseen. Yleisesti en oikein voi suositella kyseistä leikkaustapaa.

Teija Heinonen

Julkaistu: 27.8.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.