Viherpiha

Vaahteran lehdet harmaantuvat?

Pertti Rajala

Agronomi, kasvinsuojelun asiantuntija

Kysymys:

Miksi vaahteran lehdet harmaantuvat? Kaadettujen vaahterojen kannoista kasvavat versot lähtivät kasvuun hyvin, mutta lehdet harmaantuvat.

Näytä vastaus

Vastaus:

Oireet viittaavat vaahteranhärmään (Uncinula bicornis tai U. tulasnei). Härmä iskeytyy hyvin helposti keskikesällä uusien versojen lehtiin, tyypillisesti ensin juuri kantojen runkoversoihin. Vanhojen versojen lehdet ovat useimmiten vastustuskykyisiä taudille. Harvoin härmä tappaa elinvoimaista puuta.

Härmää voi torjua pehmeilläkin konsteilla. Voit tehdä vedestä, rypsiöljystä ja ruokasoodasta liuoksen (1 litra vettä, 1–1,5 teelusikallista ruokasoodaa ja 1–2 teelusikallista rypsiöljyä) tai puristaa puolukan tai pihlajanmarjoista mehua, jota ruiskutat versojen lehtiin.

Ruiskuta mielellään silloin, kuin ensimmäiset homelaikut ilmestyvät lehtien pinnalle. Uusi ruiskutus parin viikon välein. Myöhemmässä vaiheessa se on jälkisammutusta.  

 

Julkaistu: 22.1.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.