Viherpiha

Vaahteran kuori irtoaa

Vaahteran kuori irtoaa

ViherPiha

Kysymys:

Rivitalon pihassa on kolme vaahteraa, jotka leikattiin toissa syksynä. Leikkauksen jälkeen vaahterat lähtivät hyvin uuteen kasvuun ja kasvavat edelleen. Ongelma on, että yhdestä puusta irtoaa kuori ja toinenkin on alkanut oireilla. Voiko asialle tehdä jotain? Kuolevatko puut hiljalleen?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kylmä vuodenaika koettelee puuvartisia kasveja monin tavoin. Pakkasen ohella kasvuhäiriöitä aiheuttavat päivä- ja yölämpötilojen suuret vaihtelut kevättalvella. Aurinko porottaa päivisin puun tummaa runkoa vasten, ja lämmön vaikutuksesta nesteet alkavat virrata kuoren alla. Pakkasyön seurauksena kasvineste jäätyy, jolloin kuori halkeaa ja irtoilee. Omenatarhoissa lämpötilaeroja on perinteisesti tasattu valkaisemalla puiden rungot kalkkivellillä. Sama konsti helpottanee myös koristepuiden oloa. Kalkkisoppaan tarvitaan 5 l vettä, 5 l rasvatonta maitoa ja 2 kg jauhemaista kalkkia.

Julkaistu: 15.4.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.