Viherpiha

Uudistontin laitto

ViherPiha

Kysymys:

Uuden omakotitalon piha on lähes täysin laittamaton. Liki puolet tontista on koivujen peitossa, joista osan haluamme säilyttää. Maa on satakuntalaista tiivistä savimaata, entistä peltoa. Puiden väleissä kasvaa kaikenlaista heinää ja horsmaa. Nyt haluaisimme siistiä tontin koivuja varjellen ja nurmikosta haaveillen. Mistä lähdemme liikkeelle?

Näytä vastaus

Vastaus:

Nurmikon perustaminen kannattaa aloittaa rikkakasvien hävittämisellä. Alueella, missä koivuja ei kasva, rikkaruohottunut pintamulta voidaan kuoria koneella pois ja korvata karkealla hiekalla ja turpeella, jotka kasvualustaan sekoitettuna keventävät savimaan rakennetta. Säilytettävään koivikkoon kaivurilla ei sen sijaan ole mitään asiaan, sillä pintajuurisen puuna koivu on arka niin täytöille kuin kaivuille. Viikoittain leikattavan nurmen sijaan ehdottaisinkin alueelle muutaman kerran kesän aikana niitettävää luonnonnurmea. Säännöllinen niitto pitää myös horsman kurissa. Leikkuujätteiden haravointi puolestaan edesauttaa kasvualustan köyhtymistä ja muuttumista niittytyyppiseksi. Runkojen kolhiintumista niittotyön yhteydessä voidaan vähentää torjumalla puiden tyvellä kasvavat rikkakasvit esimerkiksi Casoron G -rikkahävitteellä, jota sirotellaan lumien sulamisen jälkeen kevätkosteaan maahan.

Julkaistu: 11.4.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.