Meidän Talo

Uudet ikkunat omakotitaloon

Meidän Talo

Kysymys:

Suunnittelemme omakotitalomme laajaa peruskorjausta. Osana remonttia on ikkunoiden ja ulkoverhouksen uusiminen sekä seinien lisäeristys. Itä- ja eteläsivujen ikkunoiden uusi ulkoasu mietityttää. Olohuoneesta on kaunis näköala joelle, jonka haluaisimme näkyvän myös istuessamme. Olemme ajatelleet nykyisten melko leveiden ikkunoiden tilalle kapeampia ikkunoita, jotka alkavat noin 40 senttimetrin korkeudelta lattiasta.

Yksi mahdollisuus on, että olohuoneesta olisi käynti suoraan ulos. Itäpäädyn nykyinen ikkuna on liian lähellä keittiötä, jossa ruokapöydän paikka on aivan oviaukon edessä ja tila on liian ahdas. Ruokailijoita on etenkin juhlapyhinä paljon.

Toivoisimme uuden ikkunan myös itäpäätyyn lähellä eteläkulmaa.

Nykyinen autotalli muutetaan huoneeksi.

Näytä vastaus

Vastaus:

Talonne on etelään viettävällä joenrantatontilla. Asumisen kannalta näin hienolla paikalla on ikävää, että ulos pääsee vain pääovesta tai saunaosaston käytävältä. Laajan remontin yhteydessä on helppo muuttaa moniakin asioita ilman suuria lisäkustannuksia. Julkisivumuutosten lisäksi otankin esiin muutaman asian, joiden toteuttamista tulevien sisäremonttien myötä voisitte harkita.

Kun julkisivuverhous ja kaikki ikkunat uusitaan joka tapauksessa ja taloon asennetaan lisälämmöneristys, olen ottanut vapauden muuttaa joissakin tapauksissa myös ikkunoiden paikkoja ja kokoja muuallakin kuin etelä- ja itäsivuilla.

Kuten ehdotittekin, on olohuoneen ikkunoiden alareuna tuotu nykyistä alemmaksi, nyt se on 400 millimetriä lattiasta. Olohuoneessa on kolme tasalevyistä ikkunaa ja samanlainen ikkuna asennettaisiin makuuhuoneeseen. Itäsivulle tehtäisiin ikkuna siihen kohtaan, jossa ruokapöytää voidaan pitää, näin myös pöydän ääressä pääsisi nauttimaan kauniista maisemasta. Näiden ikkunoiden viereen asennettaisiin ovi ulos, ja ulkopuolelle voisi tehdä katetun terassin aamukahvipaikaksi. Itäsivulle tekisin ikkunan myös keittiöön, jos kalustus sen suinkin sallii.

Talon ulko-ovi ei ole ollenkaan näkyvissä sisääntuloa lähestyttäessä. Voisi olla hyvä ajatus tehdä sisäänkäynnin yhteyteen pieni lippa ja uudet portaat. Sisäänkäynnin viereen voisi tehdä kuvan mukaisen säleikön.

Makuuhuoneen ikkuna muutettaisiin nykyistä kapeammaksi. Työhuoneeksi muutettavan autotallin ovien paikalle asennetaan ikkuna, joka voisi olla samankokoinen kuin pohjoispuolen makuuhuoneenkin. Pukuhuoneen ulko-ovi siirrettäisiin sen ikkunan paikalle ja oven viereen tulisi ikkuna. Pieni ikkuna terassille päin asennettaisiin myös nykyiseen makuuhuoneeseen.

Sisätiloihin tehtävien muutoksien uskoisin lisäävän talon toiminnallisuutta. Ajattelin, että vanhempien makuuhuone voitaisiin siirtää pohjoisen puolelle. Toisaalta se on nyt turhankin hyvällä paikalla eteläsivulla olohuoneen yhteydessä – toisaalta siirtämällä saadaan vanhempien makuuhuone lähemmäksi pesutiloja. Tämä huone on riittävän iso, jotta sen yhteyteen voisi tehdä vaatehuoneen ja wc:n.

Talostanne puuttuvan kodinhoitotilan saisi kätevästi pukuhuoneen yhteyteen, sikäli kuin työhuoneesta on jaettavaksi. Jos pesukone saataisiin pois pesuhuoneesta, saisi sinne kaksi suihkua tai suihkun lisäksi istuinpenkin.

Julkaistu: 9.11.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.