Meidän Mökki

Ummehtunut haju pois mökistä

Jouko Lommi

Neuvontainsinööri

Kysymys:

Mökkimme on rakennettu 1950-luvun lopussa. Sisätilojen ummehtunut haju tarttuu vaatteisiin, tekstiileihin ja tavaroihin. Rakennuksen betonisessa kivijalassa on muutamia tuuletusaukkoja. Lattiatäytteenä ja seinissä on osin sahanpurua. Seiniin on lisätty puhallusvillaa. Mökin lämpötila on talvisin 5–7 astetta. Onko sahanpuru lattiassa ongelma?

Näytä vastaus

Vastaus:

Niin sanottu ”mökin haju” on 50-luvun taloille tyypillinen ongelma. Ummehtuneen hajun alkuperä voi olla monen tekijän summa, mutta yleensä se johtuu kosteudesta.

Talojen lattiarakenteena on betonisokkelin päälle tehty puurakenteinen rossipohja. Lattiassa, seinissä ja katossa on purueristeet. Ilmanvaihto on perustunut lämmitysuunien käyttöön. Talon ilma on vaihtunut tulisijan tarvitseman paloilman avulla, ja kesällä on tuuletettu ikkunasta.

Uuneja on myöhemmin korvattu sähköpattereilla, ja ilmanvaihdon tehostaminen on usein unohtunut. Samaan aikaan talon sisäiset kosteuskuormat ovat kasvaneet, kun on lisätty esimerkiksi suihku- ja wc-tiloja.

Näille taloille tyypilliset seinärakenteet toimivat kosteusteknisesti hieman heikosti. Ulkoverhouslauta on yleensä asennettu suoraan vinolaudoituksen päälle ilman tuuletusrakoa. Seinän ulkopinnan rakenteisiin ja eristeisiin kondensoituu talviaikaan kosteutta, joka kesän kuluessa mahdollisesti kuivuu. Purueriste toimii kohtuullisen hyvin vuosia, tosin vuosikymmenten kuluttua pilaantuminen yleensä alkaa. Mineraalivilla kestää kosteusmuutoksia heikommin, joten lautaverhouksen on oltava taustaltaan tuulettuva.

Myös yläpohjarakenteissa voi olla heikosti tuulettuvia alueita. Esimerkiksi harjakaton alapuolinen ilmatila jää usein liian umpinaiseksi. Talon päätykolmioihin kannattaa lisätä säleiköt, jotta purueristeet kuivuvat paremmin.

Joskus ummehtuneen hajun syynä voi olla kosteutta keräävä vuotovaurio esimerkiksi savupiipun läpimenon kohdassa.

Yleensä ummehtunut haju johtuu korvausilmasta, joka kulkeutuu aina jossain määrin kostuneiden ja pilaantuneiden rakenteiden läpi talon sisään. Ensiapuna kannattaa lisätä raitista ilmaa esimerkiksi asentamalla jokaiseen huoneeseen säädettävä seinäventtiili. Kannattaa tarkastaa myös alapohjan ilmatilan kosteusolosuhteet ja siivota kaikki mahdollinen pilaantunut materiaali pois.

Kosteutta voi tulla myös pintavesien mukana talon ympäristöstä. Siihen auttaa talon reuna-alueen maanpinnan muotoilu.

Edetkää pienin askelin rakenteita tutkimalla, koska hajuongelmat saattavat korjaantua helpostikin. Mikäli apua ei tunnu löytyvän, suosittelen tehtäväksi kuntotarkastuksen. Siinä vauriokohdat pitäisi viimeistään havaita. Pilaantuneet rakennusmateriaalit pitäisi sen jälkeen uusia ja rakenteet korjata kosteusteknisesti toimintavarmoiksi.

Julkaistu: 9.3.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.