Meidän Mökki

Ulkoverhouksen uusiminen

Jouko Lommi

Kysymys:

Tarvitseeko rimalaudoitus – rima  50 mm, aluslauta 125 mm – pystylaudat runkoon tuuletusta varten, vai voinko kiinnittää ulkovuorauksen suoraan rimojen päälle?

Näytä vastaus

Vastaus:

Oletan, että olette uusimassa ulkoseinän pystysuuntaista rimalaudoitusta ja uusi verhoilu toteutetaan vaakavuorilaudoituksena. Olette nähtävästi harkinnut uuden vaakavuorin kiinnittämistä suoraan pystyrimoituksen päälle tai pohtineet vaihtoehtoa, jossa vanhan verhouksen päälle laitetaan pystysuuntaiset korokelaudat uudelle vaakaverhoukselle.

Ulkoseinän fysiikka toimii siten, että lämmityskaudella rakenteisiin siirtyy joka tapauksessa jonkin verran kosteutta, jonka on päästävä haihtumaan ja kuivumaan ulkoilmaan. Tämä on mahdollista joko ulkoverhouksen taustalla olevan tuuletusraon kautta tai niin, että kosteus haihtuu hengittävästi pinnoitetun verhouslaudoituksen läpi.

Vanhan pystyrimalaudoituksen taustalla ovat useimmiten vaakasuuntaiset korokelaudat, joihin leveämmät pystyverhouslaudat on naulattu.

Toteuttaisin uuden vaakaverhouksen alustan siten, että poistaisin kapeat pystyrimat sekä ainakin joka toisen leveän pystyverhouslaudan. Seinään jäävät pystyverhouslaudat toimisivat uuden vaakaverhouksen kiinnityskorokkeina. Näin varmistuu seinän tuuletus, ja uusi ulkopinta ei lisää juurikaan seinärakenteen paksuutta.

Remontti on melko iso, joten harkitkaa myös seinän ulkopuolista lisäeristämistä. Tällöin vanha ulkoverhous poistetaan kokonaan ja seiniin lisätään esimerkiksi tuulensuojapinnoitettua eristettä tai kaksinkertaista puukuitutuulensuojalevyä. Ulkoverhouksen ja uuden eristeen väliin jätetään tuuletusrako. Lisäeristäminen kannattaa yleensä aina tämän tapaisessa remontissa.

Jos rakennettaisiin uusi pystysuuntainen­ rimalautaverhous, olisi lautaverhouksen tuuletus varmistettava rakenteellisesti seuraavasti: Lämmöneristeen ulkopuolelle asennettavan tuulensuojalevyn ulkopintaan kiinnitetään runkotolppajaon mukaisesti pystysuuntaiset korokelaudat. Näihin kiinnitetään vaakasuuntaiset korokelaudat noin 800 mm:n jaolla. Ne toimivat pystyvuorauksen kiinnitysalustana.

Julkaistu: 2.9.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.