Viherpiha

Tyrnin lisäys

ViherPiha

Kysymys:

Miten jalostettua tyrniä voi syksyllä lisätä pistokkaista? Mistä kohdasta pensasta pistokkaat otetaan? Mikä aika syksystä tai vuorokaudesta on paras? Minkä kokoinen pistokkaan pitää olla? Miten se istutetaan ja pitääkö se ensin juurruttaa vedessä? Mitä muuta pitäisi ottaa huomioon?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tyrniä lisätään yleensä joko talvi- tai kesäpistokkaista. Talvipistokkaat leikataan pensaista tammi-helmikuussa ja säilytetään kylmävarastossa talven yli. Keväällä pistokkaat laitetaan ensin vesiastiaan ja pistetään multaan vasta, kun silmut alkavat hieman vihertää. Puutumattomat kesäpistokkaat leikataan keskikesällä. Tee kasvualustat valmiiksi, lyhennä pistokkaat noin 8 sentin mittaisiksi ja pistä multaan. Kosteus, lämpö ja taimien sumuttelu ovat eduksi pistokkaiden juurtumiselle. Taimiruukut tai -laatikot voi kattaa esimerkiksi muovilla, joka viritetään pistokkaiden päälle niin, ettei muovi kosketa taimia. Kesäpistokkaita voi yrittää juurruttaa myös vesilasissa.

Julkaistu: 3.9.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.