Viherpiha

Turvepitoinen tontti mietityttää

ViherPiha

Kysymys:

Olemme rakentamassa tänä kesänä. Tonttimme on rinnemäinen, ja sen alaosa muuttuu hieman suomaiseksi eli on turvemainen ja kostea. Salaojitamme tai ojitamme tontin alareunan. Olemme ajatelleet sijoittaa kyseiseen paikkaan kasvimaan sekä marjapensaita, mutta en oikein tiedä mitä perunat tai marjapensaat pitävät turvemaisesta pohjasta. Miten pystymme hyödyntämään myös tonttimme alareunan?

Näytä vastaus

Vastaus:

Turvepitoinen maa on hapanta ja kylmää eikä sellaisenaan sovellu hyötypuutarhan kasvualustaksi. Se voidaan kuitenkin muokata viljelyskelpoiseksi kalkitsemalla ja lisäämällä turpeeseen kivennäismaita. Kun salaojitukset on tehty asianmukaisesti, kosteuskaan ei tuota ongelmaa.

Maa-analyysin avulla selviää parhaiten, mitä maa-aineksia ja ravinteita tarvitaan ja missä suhteessa niitä pitää sekoittaa turpeeseen. Analyysejä tekevät muun muassa Viljavuuspalvelu, www.viljavuuspalvelu.fi ja Hortilab, www.hortilab.fi.

Teija Heinonen

Julkaistu: 31.1.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.