Viherpiha

Tupsukki vai ei?

Tupsukki vai ei?

ViherPiha

Kysymys:

Meillä on sipulikasvi, jolla on pallomainen kukka. Kukittuaan se kasvattaa yleensä neljä lehteä. Talvilevolle se osaa vetäytyä itse, jolloin en kastele sitä lainkaan. Se on tehnyt yhden pikkutaimen, jonka annoin äidilleni. Olen yrittänyt etsiä äitini kanssa nimeä kasvillemme. Eräässä huonekasvikirjassa oli kuva tupsukista, joka on valkokukkainen. Samassa yhteydessä kerrottiin punatupsukista, joksi arvelimme kasviamme. Olemmeko oikeassa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Olette oikeilla jäljillä arvellessanne kasvianne tupsukiksi. Aiemmin tupsukit kuuluivat sukuun Haemanthus, johon vielä vanha, melkein viljelystä pois jäänyt valkotupsukki (H. albiflos) kuuluu. Muut lajit on siirretty ehkä aivan perustellusti omaan tupsujen (Scadoxus) sukuun. Tupsuja on uuden Viljelykasvien nimistön mukaan meillä peräti neljä erilaista: ansari-, loisto-, puna- ja väritupsu. Teidän kasvinne vaikuttaa punatupsulta (S. multiflorus ssp. katherinae). Tupsun helppohoitoisuus perustuu siihen, että sillä on lepoaika talvella, jolloin se voi olla täysin kuivana.

Julkaistu: 26.1.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.