Viherpiha

Tuomipihlajan siirto

ViherPiha

Kysymys:

Meillä on vanha, vapaasti kasvava tuomipihlaja-aita. Voiko aitaa siirtää kasvamaan toiseen paikkaan? Jos voi, niin onko ajankohdalla väliä? Kuinka syvältä juuria tulisi kaivaa? Onko helpointa ostaa uusia taimia? Milloin niitä voi istuttaa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tuomipihlaja on suhteellisen nopeasti kasvava laji, joten melkeinpä suosittelisin uuden kasviaidanteen istuttamista. Astiataimia käyttämällä työ onnistuu sulan maan aikana milloin vain. Hyvin haaroittuneet, suhteellisen kookkaat pensastaimet tarjoavat suojaa jo muutaman vuoden kuluttua istutuksesta. Jos vanhan aidanteen siirtämistä kuitenkin haluaa kokeilla, toimenpide kannattaa tehdä tuomipihlajan ollessa lepotilassa joko varhain keväällä ennen lehtien puhkeamista tai myöhään syksyllä kasvun päätyttyä. Taimet nostetaan maasta konekaivuria apuna käyttäen mahdollisimman isolla juuripaakulla ja istutetaan välittömästi uuteen kasvupaikkaan. Siirron jälkeen taimet kastellaan ja versostoa typistetään voimakkaasti. Oksia voi madaltaa jo ennen toimenpidettä, mikä helpottaa taimien käsittelyä.

Julkaistu: 27.7.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.