Viherpiha

Tuomipihlajan leikkaus

Lotta Lindholm

Hortonomi, puunhoitaja

Kysymys:

Miten ja milloin leikkaan tuomipihlajan?

Näytä vastaus

Vastaus:

Oletan, että kyseessä on isotuomipihlaja (Amelanchier spicata). Pensasta voi leikata, mutta suosittelen, että harvennat sitä. Jos leikkaat liian korkeaksi kasvaneen tuomipihlajan oksat vaikkapa puolestavälistä, pensas kasvattaa nopeasti luutamaisia versoja leikkauskohdan lähelle. Tällöin ei kestä kauan, kun pensas on taas alkuperäisen kokoinen.

Tuomipihlajan kasvutapa on kapea ja korkea, joten siitä saa hyvän näkösuojan antamalla sen kasvaa luonnollisesti. Pensaan alaosat jäävät iän myötä yleensä yläosan varjoon, jolloin niiden lehdet karisevat. Se kuuluu pensaan luonnolliseen kehitykseen. Vanhimmat ja pisimmät oksat kannattaa harventaa 15 sentin tapeille muutaman vuoden välein, jos haluat pitää pituuskasvun aisoissa ja pensaan kasvattavan uusia versoja tyvestä saakka. Toimenpiteen myötä saat pensaan tyvelle enemmän valoa ja tilaa. Voit harventaa tuomipihlajaa keväällä ennen lehtien puhkeamista tai keskellä kesää.

Voit myös kasvattaa tuomipihlajaa muotoonleikattuna aitana, jolloin sen kasvua täytyy rajoittaa vuosittaisilla leikkauksilla. Aloita leikkaaminen heti istuttamisen jälkeen tai pensas-aidan keväisen alasleikkauksen jälkeen. Lyhennä juhannuksen jälkeen kevään versokasvua niin, että jäljelle jää vain noin 15 senttiä uutta kasvua. Jos aita kasvaa vielä loppukesällä, tasoita uusi kasvu seuraavan vuoden keväänä ennen lehtien puhkeamista.

Aita leikataan joko A-muotoiseen profiiliin tai – kuten tässä tapauksessa – suoraksi. Näin myös alaoksat saavat valoa ja niiden lehdet eivät karise. Leikkaa pensasaitaa joka vuosi ainakin kerran tai kaksi. Kun pensas on halutun korkuinen, jätä leikattaessa vain muutama sentti uutta kasvua jäljelle.  

Julkaistu: 22.1.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.