Viherpiha

Tuomipihlaja-aita tuuheaksi

ViherPiha

Kysymys:

Talomme entinen omistaja istutti pari kolme vuotta sitten tuomipihlajaa aidaksi. Istutuksen yhteydessä ei tehty leikkausta, ja epäilen multakerroksen olevan melko ohut. Pensaat ovat nyt 0,5-1 metriä korkeat, osa niistä on puumaisia, ja niiden alla kasvaa tiivis nurmikko. Viime kesänä pensaat eivät kasvaneet lähes lainkaan, mutta tekivät kuitenkin juurivesoja melko ahkerasti. Miten saan näistä pensasressukoista kunnollisen aidan? Onko ainoa keino kaivaa ne ylös ja istuttaa uudelleen?

Näytä vastaus

Vastaus:

Multakerroksen vahvuus on helposti tarkistettavissa kasvualustaa lapiolla kaivamalla. Mikäli multatila osoittautuu olemattomaksi, kannattaa työläs saneeraustoimenpide tehdä tässä vaiheessa, kun taimet ovat vielä kohtuullisen kokoisia.

Tuomipihlajat nostetaan ylös maasta lepotilaisina varhaiskeväällä. Istutusalusta kaivetaan yhtenäiseksi, 50–60 senttiä syväksi ojaksi ja täytetään hyvälaatuisella seulotulla mullalla. Kasvualustatöiden jälkeen taimet istutetaan uudelleen ja leikataan noin 20 sentin mittaisiksi.

Mikäli kasvualustan multavahvuus on kohdallaan, versojen typistäminen riittää. Se edesauttaa taimien haaroittumista. Taimien hyvinvointia edistää myös nurmikon kitkeminen juurineen pensaiden alta. Kitkemisen jälkeen kasvualustan pinnalle voi levittää uutta rikkaruohotonta multaa ja ripauksen moniravinteista, typpipitoista kevätlannoitetta kasvun vauhdittamiseksi.

Teija Heinonen

Julkaistu: 26.2.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.