Viherpiha

Tuomipihlaja-aidan leikkaus

Teija Heinonen

Kysymys:

Miten ja milloin leikkaan vanhan tuomipihlaja-aidan, joka on kasvanut 4–5-metriseksi tuuheaksi puustoksi?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ensimmäiseksi kannattaa kokeilla aidanteen harventamista eli poistaa vanhimpia oksia pensaiden keskeltä maata myöten. Näin saadaan valoa tuomipihlaja-aidan tyviosiin ja kasvutilaa uusille versoille. Toinen vaihtoehto on aidanteen nuorentaminen leikkaamalla kaikki versot noin 15 sentin mittaiseksi. Jatkohoito riippuu siitä, haluatteko vapaasti kasvavan vai muotoon leikattavan aidan.

Vapaasti kasvavaa aitaa hoidetaan harventamalla ylitiheää versostoa säännöllisin väliajoin. Muotoon leikattavan aidan versoja typistetään kaksi kertaa kasvukauden aikana, keväällä ja keskikesällä, jättäen jäljelle 20 senttiä uutta kasvua. Sopiva ajankohta tuomipihlajan radikaalille nuorentamiselle on varhain keväällä, kun pensas on lepotilassa. Oksiston harventaminen on mahdollista eteläisissä osissa maatamme myös syksyllä.

Teija Heinonen

Julkaistu: 30.9.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.