Viherpiha

Tuoksutraakkipuun homeongelmat

Tuoksutraakkipuun homeongelmat

ViherPiha

Kysymys:

Kaksimetrinen tuoksutraakkipuu haisee homeelta. Multa on vaihdettu ja kasvi on pesty jopa tolulla. Haju tulee rungosta tai lehdistä ja on melko voimakas. Kasvi voi hyvin, ja runko on kiinteä. Haju ilmestyi muuton jälkeen, ja se on voimistunut vähitellen. Ennen sitä ei esiintynyt.

Näytä vastaus

Vastaus:

Monien kasvien piilevät ongelmat ilmenevät pitkällä viiveellä. Tuoksutraakkipuun, Dracaena fragans, häiritsevä tuoksu saattaa johtua esimerkiksi pikkuhiljaa etenevästä rungon keskiosan mätänemisestä. Kasveille oleellisesti tärkeät elintoiminnot juuriston ja latvuksen välillä tapahtuvat rungon kuorikerroksessa, mistä johtuen traakkipuu näyttää vielä toistaiseksi voivan hyvin. Herää myös kysymys alkoiko tuoksutraakkipuu haista pahalle mullan vaihdon jälkeen? Jos näin, niin tuoksun aiheuttaja saattaa löytyä kasvualustasta, joka on esimerkiksi liian voimakasta tai rakenteeltaan tiivistä. Multa voi haista homeelle jo pelkästään märkyyttään. Lopuksi tuulesta temmattu ajatus – jospa tuoksutraakkipuunne alkaa kukkia? Näin etenkin jos haju tuntuu tulevan latvuksesta, lehtiruusukkeen sisältä. Kukkien tuoksu on erittäin voimakas, joidenkin mielestä jopa epämiellyttävä.

Julkaistu: 10.11.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.