Viherpiha

Tuoksuköynnöskuusaman talvetus

ViherPiha

Kysymys:

Kaksi kesää vanha tuoksuköynnöskuusamani on noin 1,5 metriä korkea. Se on kesän jäljiltä ristikossa, ja vihreät lehdet ovat vielä varressa tiukasti kiinni. Pitäisikö kasville tehdä jotain talvehtimista ajatellen?

Näytä vastaus

Vastaus:

Lämmin syksy ja lämpimänä alkanut talvi voi olla syynä siihen, että köynnöksenne ei ole alkanut talveentua normaalisti. Syynä saattaa olla myös runsas typpilannoitus, joka on pitkittänyt kasvua niin, että kasvi ei ole ehtinyt tuleentua ennen talven tuloa.

Ensi keväänä köynnöstä kannattaa lannoittaa harkiten typpeä sisältävillä lannoitteilla. Heti elokuun alussa kasville kannattaa antaa syyslannoitetta, joka sisältää talveentumista edistävää kaliumia ja fosforia, mutta ei typpeä.

Köynnöksen suojaksi voi ennen lumen tuloa laittaa kuusenhavuja, mikäli niitä on saatavissa. Jos tammi-helmikuussa tulee kireä pakkasjakso, voi köynnöksen suojaksi levittää pakkaspeitteen. Normaalisti talveentunut tuoksuköynnöskuusama ei yleensä kaipaa talvisuojausta.

Anne Joutsenlahti-Lankinen

Julkaistu: 14.12.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.