Viherpiha

Tuoksuherne kellastuu

Tuoksuherne kellastuu

Pentti Alanko

Kysymys:

Miksi tuoksuherne kellastuu alaosastaan? Köynnöksen pituus on noin 1,5 metriä. Olen antanut merileväuutetta ja ajoittain täyslannostakin. Varret kellastuvat noin 30 sentin matkalta tyvestä, samoin lehdet siltä alueelta. Kasviin muodostuu paljon palkoja, pitääkö ne poistaa?  

Näytä vastaus

Vastaus:

Kysymykseen on vaikea vastata kasvia näkemättä. Kyseessä voi olla jokin kasvitauti, varsinkin jos tyvi on ollut pitkään kosteana. Toisaalta silloin koko taimi lakastuisi vähitellen.

Arvelisin, että puolitoistametriseksi kasvaneen tuoksuherneen tyviosien lehdet alkavat vähitellen lakastua loppukesällä aivan luonnostaan. Tuoksuherneeseen muodostuu kukinnan jälkeen palkoja ja niihin siemeniä, mutta en ole kuullut, että ne pitäisi poistaa. Poistaminen voi hyvinkin edistää kukinnan jatkumista, sillä silloin ei kulu ravinteita siementen muodostamiseen.

Siemeniä voi käyttää seuraavan kevään kylvöksiin, vaikkei taimista tulekaan välttämättä samanvärisiä kuin emotaimi oli.

Pentti Alanko

Julkaistu: 20.8.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.