Viherpiha

Tuntematon perenna

Tuntematon perenna

ViherPiha

Kysymys:

Pihallamme kasvaa 1,8 metriä korkea kukkakasvi, jonka kukat ovat samannäköiset kuin komeahohdekukalla. Terälehdet ovat ohuet ja keskus on tummemman keltainen. Suurimman kukan halkaisija on noin kuusi senttiä. Kukinta alkaa elokuun alussa. Kasvi on melko vähäkukkainen ja hallanarka. Lehdet ovat vaaleanvihreät ja ohuen karvan peitossa. Lehdet ovat aavistuksen ylöspäin kapenevia, mutta pyöristyviä. Ne ovat 40–50 cm pitkiä ja leveimmillään 20–30 cm. Lehtiä on alhaalla runsaasti. Mikä kukka on kyseessä? Milloin sen voi siirtää? Onko kasvi myrkyllinen?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kuvailunne perusteella pihanne tuntematon komistus voisi olla monivuotinen maa-artisokka, Helianthus tuberosus. Tämä auringonkukan sukulaisiin kuuluva koristeellinen vihannes kasvattaa maanpäälliset versonsa miehen mittaiseksi ja kukkii keltaisin kukin loppukesällä. Maa-artisokan pyöreähköt ja hieman pitkänomaiset mukulat ovat syötäviä. Mukulat kehittyvät versojen tyvelle aivan kuten perunalla. Siirtäminen onnistuu hyvin keväällä. Toinen mahdollisuus on auringontähti, Telekia speciosa, joka on komea varjoperenna kostealle paikalle. Kasvilla on suuret, vihreät ja herttamaiset lehdet. Auringontähteä on istutettu kartanopuutarhoihin 1900-luvun alussa. Sitä tapaa vanhoilta pihoilta viljelyjäänteenä.

Julkaistu: 11.8.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.