Viherpiha

Tuntematon kaunotar

Pentti Alanko

Kysymys:

Mikä kasvi?  

Näytä vastaus

Vastaus:

Kuvassa on joku tarhajuorulajike (Tradescantia Andersoniana-ryhmä), joka tuskin on tullut minkään linnun levittämänä. Jos olet saanut esimerkiksi naapurin puutarhasta kasvin, sen mukana mullassa on voinut tulla vieressä kasvaneesta tarhajuorusta pudonneita siemeniä.

Tarhajuorut ovat meillä ihmeen harvoin kasvatettuja perennoja, vaikka ne ovat helppoja eivätkä vähän jalostettuina tarvitse alituista uudelleen istuttamistakaan. Kukintakin kestää miltei koko kesän.

Jo nimestä voi päätellä, että se kuuluu samaan sukuun kuin huonekasveina kasvatetut juorut. Tarhajuorut ovat viljelylajikkeita, joita on kehitetty risteyttämällä virginianjuorua (T. virginiana) muiden pohjoisamerikkalaisten juorulajien kanssa. Keski-Euroopassa on viljelyssä yli 30 eri lajiketta. Kukkien värit vaihtelevat lajikkeesta riippuen valkoisesta sinisen ja punaisen eri vivahteisiin.

Tarhajuorujen kapeat lehdet pysyvät siistinä koko kesän, eikä laji näytä tarvitsevan tukemistakaan.

Pentti Alanko

Julkaistu: 21.3.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.