Viherpiha

Tuntematon kaktus

Tuntematon kaktus

Visa Lipponen

Kysymys:

Mikä on tämä suurikukkainen kaktus? Sain pistokkaan 15 vuotta sitten, ja se kukki ensimmäisen kerran vasta vuosi sitten. Miten hoidan kasvia?  

Näytä vastaus

Vastaus:

Kasvisi on pojanhovikaktus (Disocactus Ackermannii-Ryhmä). Nyt kyllä vähättelet omia kasvatustaitojasi, sillä selvästi kasvi on saanut oikeaa hoitoa, kun noin komeasti kukkii!

Pistokkaista kasvatetuilla hovikaktuksilla kuluu aina jonkin verran aikaa, ennen kuin ne alkavat kukkia. Kukinnan nopeuteen vaikuttaa myös suuresti se, minkä kokoinen pistokas on. Suuret pistokkaat kukkivat pieniä nopeammin. Oman kokemukseni perusteella hovikaktukset myös kukkivat paremmin, kun niiden ruukku on täynnä juuria. Niitä ei kannata jatkuvasti siirtää isompaan ruukkuun, vaikka kuinka tuntuisi siltä, ettei kookas kasvi enää pysy pystyssä vanhassa ruukussaan.

Varsin usein hovikaktukset kukkivat sekä keväällä että syksyllä. Ne eivät ole erityisen vaativia hoidon suhteen ja viihtyvät talven niin huoneenlämmössä kuin viileällä kuistillakin. Jos vain mahdollista, ne kannattaa viedä kesäksi ulos auringolta (ja etanoilta!) suojattuun paikkaan, sillä silloin ei syyskukinnalta voi välttyä.

Kesällä kasveja voi kastella huoletta, talvella lämpötilasta riippuen vähemmän, kenties vain parin, kolmen viikon välein. Talvella on tärkeää, etteivät litteät lehtimäiset varret pääse nahistumaan. Kun kasvi alkaa kasvaa keväällä, lisätään taas kastelua. Jos kasvia ei ole vähään aikaan istutettu uudelleen, sille voi antaa kesän kasvukaudella nestemäistä lannoitetta parin kolmen viikon välein.

Visa Lipponen

Julkaistu: 30.1.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.