Meidän Mökki

Tumma järvivesi arveluttaa

Meidän Mökki

Kysymys:

Meidän mökkimme sijaitsee isohkon suojärven rannalla, joten vesi on kirkasta mutta tummaa. Ongelmana on saunan peseminen. Sauna on uusi ja samoin tietenkin lauteet. Pitääkö lauteitten pesuvesi tuoda kaupungista, sillä tumma vesi todennäköisesti värjää lauteet.

 

 

Näytä vastaus

Vastaus:

Työtehoseuran tutkimusyksikkö mietti asiaa. He keksivät erään konstin, jota kannattaisi kokeilla. Voisitte laittaa suoperäisen järviveden seisomaan joksikin aikaa ennen pesemistä. Sameushan on humusta, joka kyllä painuu astian pohjalle.

Arja Rytkönen TTS-tutkimuksesta muistuttaa, että asia on ollut suomalaisille tuttu vuosisatojen ajan. Käyttövesi on otettu järvestä, ja harvoin vesi on ollut aivan kirkasta.

TTS:llä ei ollut kokemuksia siitä, värjääkö humusperäinen vesi lauteita. Asianhan voisi testata pesemällä kokeeksi järvivedellä samantyyppistä puumateriaalia, kuin mistä lauteet on tehty.

Pesuveden tuonti kaupungista ei liene kuitenkaan realismia. Kantamisessa menee nopeasti ilo kesäyön lumosta.

Julkaistu: 20.8.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.