Viherpiha

Tulppaaneja pensaiden tyvelle

ViherPiha

Kysymys:

Voiko pensaiden tyvelle istuttaa tulppaaneja, jos niiden alla on haketta?

Näytä vastaus

Vastaus:

Syreenien, syyshortensian ja monien muiden pensaiden juuristoalueelle voi istuttaa erilaisia sipuli- ja mukulakasveja. Nehän kukkivat keväällä aikaisin ennen lehtien puhkeamista, joten kukat näkyvät hyvin pensaiden alta.

Pitkälle jalostettuja tarhatulppaaneja (Tulipa gesneriana) en kylläkään istuttaisi. Sen sijaan matalakasvuiset kasvitieteelliset tulppaanit sopivat hyvin tähän tarkoitukseen. Niitä ovat parvi-, tuli-, raita- ja metsätulppaanit.

Sipulikasvit kasvavat hyvin katteen läpi. Katetta parempi ratkaisu pensaiden alle olisi kuitenkin jokin maanpeittokasvi. Niiden juuret ovat niin lähellä pintaa, etteivät ne haittaa pensaiden ja puiden kasvua.

Kun istutat sipuli- ja mukulakasveja pensaiden alle, tee se varovasti istutuspuikon avulla. Siten et vahingoita pensaiden juuria. Älä missään nimessä ryhdy istutuspuuhiin istutuskauhan tai lapion kanssa.

Pentti Alanko Kuva Paavo Martikainen

Julkaistu: 5.11.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.