Viherpiha

Tuijien kasvualusta

Tuijien kasvualusta

ViherPiha

Kysymys:

Mikä on tuijien kasvupaikkavaatimus pH:n ja lannoituksen osalta? Joissain lähteissä suositellaan hapanta rodo-multaa ja lannoitteeksi havulannoitteita. Alkuperäinen kanadantuija Thuja occidentalis viihtyy kuitenkin kalkkipitoisessa maassa. Myös mm. Metsäntutkimuslaitoksen julkaisuissa kanadantuija nimetään kalkinsuosijaksi. Siis hapanta vai kalkittua maata tuijille?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kanadantuijan kasvualustaa voisi määritellä esimerkiksi sanoin lievästi hapan, niukkakalkkinen ja keskiravinteinen. Kasvupaikan pH on 5-6. Laji on hyvin sopeutuvainen sekä kasvualustan että -paikan suhteen ja on jopa talvehtinut ruukkuun istutettuna V kasvuvyöhykkeellä.

Tuijat eivät säikähdä, vaikka kalkkia lipsahtaa juurille silloin tällöin, kuten usein käy esimerkiksi yhdistelmäistutuksia hoidettaessa. Itse olen lannoittanut tuijia ihan normaaleilla kevät- ja syyslannoitteilla ilman ongelmia.

Teija Heinonen

Julkaistu: 9.9.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.