Viherpiha

Tuijan siementaimet

Tuijan siementaimet

ViherPiha

Kysymys:

Lisääntyykö tuija siemenestä?

Kolmen kartiotuijani lähiympäristö on muuttunut pienten tuijan taimien matoksi.

Näytä vastaus

Vastaus:

Tuijien leviäminen siemenistä ei ole kovin yleistä. Eri tuijalajien taimia tapaa silloin tällöin vanhojen puiden lähistöillä, jos maaperä on riittävän tuoretta tai kasvukausi sateinen.

Vaikka siemenet ovat peräisin kartiokasvuisesta ’Brabant’-lajikkeesta, siemenistä kasvavat taimet eivät välttämättä ole lainkaan kartiomaisia. Ehkä siemenistä kasvaa jollakin tavoin erikoisen näköisiä taimia, joita kuitenkin kannattaa kasvattaa.

Monet nykyään viljellyt lajikkeet ovat alkuaan syntyneet samaan tapaan. Siementaimista on valikoitu jatkokasvatukseen ja -jalostukseen kiinnostavimmat yksilöt. Näitä lajikkeita on sitten lisätty kasvullisesti pistokkaista tai varttamalla. Kasvullisesti lisätyt jälkeläiset ovat emonsa kaltaisia.

Luontaisesti syntyneitä siementaimia voi koulia puutarhaan vahvistumaan tulevaa istutusta varten. Avoimella, aurinkoisella paikalla taimet ovat alttiita kuivumiselle, joten puolivarjoinen paikka on paras.

Olen nähnyt eräässä arboretumissa eli puulajipuistossa varjoisella paikalla maassa makaavan lahon puun rungon päällä satoja jättituijan taimia. Kun paikka oli varjoinen ja kesä sateinen, ne pärjäsivät hyvin näinkin erikoisella paikalla.

Pentti Alanko

Julkaistu: 27.5.2009

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.