Viherpiha

Tuija ruskettuu

Tuija ruskettuu

ViherPiha

Kysymys:

Noin 2,5-metrinen, kymmenvuotias tuija-aitamme pudotti viime syksynä kymmenestä rungostaan lähes kaikki havut. Rungot elävät yhä, tosin kituliaasti ja vain latvastaan vihreänä. Tänä syksynä aidanne näyttää kellastuvan kauttaaltaan.
Aitaa on hoidettu hyvin. Sitä on myös leikattu. Kellastunut osa on hiekkatien vieressä, jota mahdollisesti suolataan talvisin. Myös koirat voivat tehdä tarpeitaan aidan juurille. Ilmiötä on myös leikkaamattomissa rungoissa.
Kirvoja tai muita tuholaisia emme ole havainneet. Tosin viime syksynä ampiaisia pörräsi kellastuneissa oksissa. Onko kyseessä jokin leviävä juuritauti? Vai onko kyseessä normaali ominaisuus, joka on vain korostunut viime ja tänä vuonna? Pelkään, että aidasta on keväällä jäljellä pelkkä runko.

Näytä vastaus

Vastaus:

Aidan kellastumiseen ei välttämättä löydy yhtä selkeää syytä. Ongelmat saattavat juontaa jopa parin vuoden takaa, jolloin helteistä kesää seurasi lämmin ja kuiva syksy ja poikkeuksellisen aikaisin tullut kylmä talvi. Monet kasvit eivät ehtineet tuleentua kunnolla ennen pakkasia, mikä heikensi niiden talvenkestävyyttä.

Tuijat ovat myös tuolloin saattaneet kärsiä vedenpuutteesta. Kuivuminen on jatkunut kevättalvella, kun neulaset ovat auringon lämmittäessä alkaneet haihduttaa. Havukasvit reagoivat hitaasti muutoksiin ja vioitukset eivät välttämättä näy hetkessä.

Talvivauriot ovat puolestaan saattaneet avata sisäänpääsyn erityyppisille sienitaudeille, jotka verottavat ikivihreän kasvuston kauneutta. Myös maantiesuola suurina pitoisuuksina haittaa ravinteiden ja vedenottoa.

Julkaistu: 25.9.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.