Viherpiha

Tuija ja tammi kylki kyljessä

Tuija ja tammi kylki kyljessä

ViherPiha

Kysymys:

Istutimme takapihalle yhdeksän vuotta sitten tammen taimen, joka kasvoi hitaasti. Muutama vuosi sitten myyrä söi tammen maata myöten, ja luulimme puun kuolleen. Istutimme vajaan kahden metrin päähän tammen kasvupaikasta kanadantuijan taimen. Tammi nousi kuitenkin maasta ja venyi nopeasti entiseen mittaansa. Uutta kasvua on tullut entistä reippaammin. Tulevaisuutta ajatellen tammi ja kanadantuija ovat liian lähellä toisiaan. Kumpi kestäisi paremmin siirron? Tuija on ollut paikalla vähemmän aikaa, mutta on isompi kuin tammi.

Näytä vastaus

Vastaus:


Kasvupaikan vaihtaminen häiritsee usein hetkellisesti kasvien kasvurytmiä. Hidaskasvuinen tammi on juuri onnistuneesti toipunut myyrien aiheuttamasta vahingosta, joten kallistuisin kanadantuijan siirtoon.


Paras ajankohta kasvupaikan vaihdolle on varhainen kevät, heti roudan sulamisen jälkeen. Tuija nostetaan maasta mahdollisimman suurella juuripaakulla ja istutetaan välittömästi uudelle kasvupaikalle. Siirrosta toipumista edesauttaa säännöllinen kastelu ja tarvittaessa varjostus suoralta auringonpaisteelta.


Teija Heinonen

Julkaistu: 24.1.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.