Viherpiha

Tuholainen puutarhassa

ViherPiha

Kysymys:

Mikä on viime kesän riesa puutarhassamme? Kyseessä on 2–3-millinen, kaksivärinen, vaalean ja tummanruskea tuholainen, joka haisee ja maistuu marjoissa kuin metsälude. Sillä on sarvet ja se on melko hidas liikkumaan, mutta pystyy lentämään. Se tykkää mansikoista, punaisista viinimarjoista, persiljasta ja ’Romantic’-ruusuista. Näitä oli ainakin miljoona. Miten saisin ne häviämään? Talvi ei niitä tappanut, sillä olen löytänyt niitä taas.

Näytä vastaus

Vastaus:

Luteiden suku on suuri ja kirjava. Esimerkiksi rusehtava peltolude viihtyy niin mansikkamaalla kuin herukkatarhassa aiheuttaen marjojen epämuotoisuutta ja makuhaittoja. Luteiden pääsyä mansikkakasvustoon voidaan vaikeuttaa esimerkiksi viljelemällä mansikkaa harson alla. Mikäli torjunnassa käytetään kemikaaleja, marjatarha ruiskutetaan ennen kukinnan alkamista. Herukalla toimenpide voidaan tarvittaessa uusia vielä raakilevaiheessa varoaikojen puitteissa, joka esimerkiksi Bioruiskutetta käytettäessä on 7 vuorokautta.

Julkaistu: 17.4.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.