Viherpiha

Tuhkapensas viihtyy kalkitussa maassa

Lotta Lindholm

Kysymys:

Millaisessa paikassa tuhkapensas viihtyy ja millaista hoitoa se tarvitsee?

Näytä vastaus

Vastaus:

Oletan, että tarkoitat korkeita tuhkapensaita etkä maanpeitelajeja. Voit poistaa tuhkapensaista kuolleita oksia maata myöten milloin tahansa. Eläviä oksia voit harventaa alkukeväällä. Poista silloin vanhimmat oksat tyvestä saakka tasaisesti koko pensaasta. Harvennuksen jälkeen pensas kasvattaa uusia versoja. Pidä pensasryhmää silmällä, etteivät rikkakasvit tai nurmikko pääse leviämään pensaiden tyvelle.

Tuhkapensaat viihtyvät yleensä aurinkoisella paikalla. Yleinen kiiltotuhkapensas menestyy myös puolivarjoisassa paikassa. Tuhkapensaat pitävät kalkkipitoisesta, kuivasta tai tuoreesta maasta, joka on runsas- tai keskiravinteinen. Maan laatu saisi olla hiekka- tai sorapohjainen. Mitä hiekkapitoisempaa maa on, sitä helpommin ravinteet valuvat maasta sateiden mukana. Sirottele alkukeväällä pensaiden alle lannoitteita ja kalkkia. Lisää tarvittaessa keväällä tai syksyllä pensaiden tyvelle kompostimultaa. Maan happamuuden voit tarkistaa esimerkiksi pH-liuskoilla, joita myydään apteekeissa.  

Julkaistu: 13.4.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.